Myre Elektro Teknikk AS

Derfor er det smart å bruke Boligmappa

Kort fortalt er Boligmappa en digital plattform som samler data og dokumentasjon om alle bygg og boliger i Norge på ett sted. Vi tar deg gjennom hvorfor det er lurt å benytte seg av den.

Med all dokumentasjon og papirer i orden, blir salg av bolig litt mindre stressende.

Hva er Boligmappa?

Boligmappa er en gratis tjeneste for alle boligeiere i Norge, som gjør det enkelt å samle all dokumentasjon og data som omhandler arbeid på ditt bygg, din bolig eller fritidsbolig. Dette gjør informasjonen lett tilgjengelig for deg som eier, og enkel å holde styr på for håndverkere som skal utføre arbeid. Med andre ord - da blir det orden i papirene. Disse dokumentene er spesielt viktig å ha kontroll på ved boligsalg for eksempel. 

Endring i avhendingsloven fra 1.januar 2022

Nye regler for salg av bolig og fritidsbolig ble innført i januar 2022. Avhendingsloven regulerer kjøp og salg av eiendom, med ønske om å skape en tryggere handel på boligmarkedet. 

Nå må man som boligkjøper sette seg dypere inn i boligens dokumentasjon enn tidligere, mens boligselgere er pliktet til å kunne dokumentere boligens tilstand mer grundig. Denne loven sørger for økt trygghet for begge parter, og vil føre til færre konflikter etter gjennomført salg. 

Overføres automatisk til ny eier

Når en eiendom selges, vil ny eier automatisk overta eiendommens boligmappe. Dokumentasjon lastet opp av håndverkere og tidligere eiere blir dermed gjort tilgjengelig for ny eier. På den måten blir verdifull historikk tatt vare på, og det er tydelig hvilke bedrifter som har gjort hva, noe som er viktig å vite ved eventuell reklamasjon. 

Klar for å selge eller kjøpe bolig? Les mer her. 

Hvordan fungerer Boligmappa?

1. Finn riktig håndverker for deg og for jobben som skal utføres

Ved å velge håndverkere som benytter seg av Boligmappa kan du være trygg på at det er en seriøs bedrift. Dette er fordi at brukere av Boligmappa kontrolleres på økonomi, selskap og fagkompetanse. 

2. Jobben blir utført og dokumentert av en håndverker

Alt av data sendes til din boligmappe, som f.eks bilder, garantier eller annen verdifull informasjon. I og med at den er koblet til eiendomsregisteret går denne prosessen ofte helt automatisk.

3. Logg deg inn og se data som er lastet opp i Boligmappa di

Logg inn med Bank ID på boligmappa.no, eller last ned Boligmappa app på din mobil, og få oversikt over all dokumentasjonen på din bolig eller bygning som er sendt til din boligmappe. 

Med Boligmappa i orden kan du fokusere på andre ting, som f.eks å male din nye leilighet - med hunden din.

"Elkonor-bedriftene har lenge vært blant de beste i klassen i bruk av Boligmappa. Nå har vi inngått en avtale som gjør at alle medlemmene får tilgang, og målet er at alle jobber som utføres skal dokumenteres digitalt”
sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Sikrer arbeid og dokumentasjon

Dersom du ikke har dokumentasjon på arbeid utført av rørlegger, elektriker eller andre håndverkere, kan renoveringen eller oppussingen som er gjort være «verdiløs» på papiret. Boligmappa sikrer at verdipapirene til boligen din finnes på ett sted og løser slike utfordringer. 

Håndverkere kan laste opp nyttig informasjon selv, slik som fargekoder, kvitteringer, bilder og dokumenter på utført arbeid - rett i din boligmappe. Det gjør det tryggere å pusse opp, og å finne seriøse og pålitelige fagfolk til jobben som skal gjøres. 

Over 6250 håndverksbedrifter i Norge benytter Boligmappa, som f.eks eiendomsmeglere, rørleggere, elektrikere og takstmenn. På grunn av kravene som stilles for å kunne dokumentere arbeid i Boligmappa kan du være trygg på at svart arbeid renses vekk.

En boligmappe for slottet, en boligmappe for deg

Det er faktisk sånn at alt som har et gårds- og bruksnummer har en boligmappe. Visste du at det til og med gjelder slott, storting og næringsbygg? Det er over to millioner boliger og bygg som har opprettet en boligmappe per dags dato – og det er det god grunn for.

Få full kontroll på alle verdipapirene dine, enkelt via boligmappa.no

Kan heve boligens verdi med 10%

Den nye avhendingsloven krever at alt vesentlig arbeid som er gjort på eiendommen må kunne dokumenteres ved salg. Dette betyr at takstmannen i verste fall må sette laveste tilstandsgrad om dokumentasjon mangler. Da kan selgeren fort tape flere hundre tusen kroner. Hvis mangelen på dokumentasjon gjelder det elektriske anlegget, kan det enkelt rettes på med en Elkontroll. 

Boligmappa har fått gjennomført en undersøkelse som viser at nordmenn er villige til å betale opp til ti prosent mer for en bolig der elektriker- og rørleggerarbeid er godt dokumentert. Det tilsvarer 470.000 kroner for en norsk gjennomsnittsbolig.

Vi anbefaler deg å gå inn på Boligmappa.no og sjekke om du har alt du bør ha der, selv om du ikke skal selge. Det er ikke bare godt å ha papirene i orden, men også lurt.

Trenger du rådgivning på små eller store jobber?

Vi i Elkonor har 3500 faglærte elektrikere i hele Norge, som gjerne hjelper deg med det du trenger! Send inn en forespørsel, så tar vi kontakt med deg innen kort tid.